Monsun malabar

Monsun Malabar är ett unikt kaffe på flera sätt. Det kommer från staden Mangalore på Malabarkusten i västra Indien. Det har en speciell smak som ska efterlikna

 

Recensioner

Monsun Malabar är ett unikt kaffe på flera sätt. Det kommer från staden Mangalore på Malabarkusten i västra Indien. Det har en speciell smak som ska efterlikna smaken av det kaffe som dracks i Europa på 1700-talet. Då fraktades kaffet över haven i fartyg med träskrov. Den långa resan och den fuktiga luften gav kaffet en karaktäristisk smak. För att återskapa denna började man monsunera kaffebönorna.

Monsuneringen innebär att bönorna sprids ut i öppna lagerhus där man sedan låter monsunvindarna, som drar in från Indiska Oceanen, med sin luftfuktighet på närmare 90% göra sitt jobb. Kaffet krattas dagligen och efter 3-5 dagar läggs kaffet i säckar där det får svälla. Efter 3 dagar läggs kaffet ut på marken igen, där det får ligga under ytterligare 3-5 dagar. Processen fortsätter till bönorna får en jämn nästan elfenbensliknande färg, då de torkas och packas. För vår del fraktas bönorna därefter till fabriken i Göteborg. Vi har valt att rosta kaffet riktigt mörkt för att få ett kraftigt kaffe med nästan sirapslik känsla. Syrligheten är låg och man kan förvänta sig en smak av knäck och whisky.

Det är ett eftertraktat kaffe vilket många försöker kopiera. Men ett Monsun Malabar får endast tillverkas i Malabar regionen. Det är ursprungsskyddat, precis som Champagne.

Som sagt. Ett unikt kaffe. Och fantastiskt gott. Och vårt mest sålda kaffe. Finns som bryggmalet och hela bönor.

Recensioner

Recensera produkt